
تدبر در قرآن
توبه جن های مومن از عقاید انحرافی
🗂 موضوع: #توبهجنهایمومنازعقایدانحرافی
🕋 سوره/آیه: #جن / 6
🔶 و أَنَّهُ كانَ رِجالٌ مِنَ الْإِنْسِ يَعُوذُونَ بِرِجالٍ مِنَ الْجِنِّ فَزادُوهُمْ رَهَقا
🔸 و اينكه مردمى از انس به مردمى از جن پناه مىبردند و همانها باعث بيشتر شدن بدبختى انسيان مىشدند
📚 بررسی آیه با علم : #صرف #نحو #تاریخ #لغت :
- راغب مىگويد: كلمه” عوذ” به معناى ملتجى شدن به غير است و جمله” رهقه الامر” معنايش اين است كه قهر فلان امر بر او احاطه كرد كلمه” رهق” به گناه و طغيان هم تفسير شده. بعضى هم آن را به ترس و شر معنا كردهاند. بعضى ديگر گفتهاند: به معناى ذلت و ضعف است. و همه اين معانى لازمه معناى اصلى كلمه است.
و مراد از پناه بردن انس به جن- بطورى كه گفتهاند اين است كه در عرب رسم بوده كه وقتى در مسافرت در شب به بيابانى بر مىخوردند از شر جانوران و شر سفيهان جنى به عزيز آن بيابان كه سرپرست جنيان است پناه مىبردند و مىگفتند: من پناه مىبرم به عزيز اين وادى از شر سفهاى قومش. - از مقاتل نقل شده كه گفته: اولين كسى كه به جن پناهنده شد، طايفهاى از يمن، و سپس قبيله بنى حنيفه بودند، و آن گاه در همه عرب شايع گرديد.
- بعيد نيست مراد از” پناهنده شدن به جن” اين باشد كه براى رسيدن به مقاصدشان به كاهنى مراجعه نموده، از او بخواهند جن را به كمك دعوت كند، و اينكه گفتهاند : رسم بوده هر گاه از اذيت و مضرت جن مىترسيدند، به مردانى از انس مراجعه مىكردند، به همين معنا برگشت مىكند.
+بنا بر اين، ضمير اولى از دو ضمير در” فزادوهم” به رجالى از انس، و دومى به رجالى از جن بر مىگردد، و معناى جمله اين است كه رجال جن گناه رجال انس و طغيان و يا ذلت و ترس آنان را زيادتر كردند.
⚪️ نکته های کاربردی آیه :
▫️ در جنّيان هم مردان هستند مانند آنچه در آدميان و مردمان است.