
عجیب بودن داستان اصحاب کهف
🗂 موضوع: #عجیببودنداستاناصحابکهف
🕋 سوره/آیه: #الکهف / 9
🔶 أمْ حَسِبْتَ أَنَّ أَصْحابَ الْكَهْفِ وَ الرَّقِيمِ كانُوا مِنْ آياتِنا عَجَبا
🔸 آيا گمان كردى اصحاب كهف و رقيم از آيات عجيب ما بودند؟!
📚 بررسی آیه با علم : #کلام #تاریخ :
+شيخ مفيد، و أمين الإسلام طبرسى هر دو روايت كردهاند كه: «پس از آنكه سر حضرت را به كوفه نزد عبيد الله بن زياد آوردند و زينب سلام الله عليها و اسراء را با حضرت سجّاد عليهم السّلام وارد كردند، و آن گفتگوى عجيب و محاجّه لطيف از حضرت زينب صورت گرفت؛ چون صبح شد عبيد الله بن زياد دستور داد تا سر حضرت را بر سر نى زده و در طرق و شوارع كوفه و در ميان قبائل گردانيدند.
+از زيد بن أرقم روايت است كه إنّه قال: مرّ به علىّ و هو على رمح، و أنا فى غرفة لى. فلمّا حاذانى، سمعته يقرأ:
أَمْ حَسِبْتَ أَنَّ أَصْحابَ الْكَهْفِ وَ الرَّقِيمِ كانُوا مِنْ آياتِنا عَجَباً. فقفّ و الله شعرى، و ناديت: رأسك و الله يا ابن رسول الله أعجب و أعجب!»
- «گفت: من در غرفهام بودم كه آن سر را كه بر سر نيزهاى زده بودند از جلوى غرفه من عبور دادند. چون سر در برابر و محاذى من شد، شنيدم كه اينآيه را مىخواند:
آيا اى پيغمبر تو گمان دارى كه قصّه اصحاب كهف و رقيم، از آيات شگفتآور ما است؟! سوگند به خدا كه موهاى بدنم راست شد، و به او صدا زدم: سر تو سوگند به خدا اى پسر رسول خدا، شگفتانگيزتر است؛ شگفتانگيزتر است!»
+آيه مىگويد: مهمتر از خواب كردن چند نفر در غار و سپس بيدار كردن آنها، ايجاد زيبايىهاى متعدد و فراوان در روى زمين و سپس محو كردن آنهاست. زيرا ماجراى اصحاب كهف، در برابر قدرت الهى چندان شگفت انگيز نيست.
+ماجراى اصحاب كهف، بعد از زمان حضرت عيسى و قبل از بعثت پيامبر اسلام و در سرزمين روم و شهر افسوس بوده و طاغوتشان دقيانوس نام داشته است. درس عبرتى كه از اين حادثه مىتوان گرفت، درسِ هجرت و پايمردى و امدادهاى الهى است و نبايد كارى به مكان وزمان و تعداد و … داشت.
+در برخى تفاسير، اصحاب رقيم را آن سه نفرى دانستهاند كه براى كسب و كار و زندگى، از خانه بيرون رفتند، در راه باران گرفت و به غارى پناهنده شدند. با ريزش قطعه سنگى از كوه، دَرِ غار بسته شد و آنان زندانى شدند. آنان هر يك كار خير و خالصانهاى را كه انجام داده بودند يادآور شدند و از خدا خواستند به خاطر آن عمل، آنان را نجات دهد.
در هر نوبت، كمى سنگ كنار مىرفت، تا سرانجام نجات يافتند. پيامبر صلى الله عليه و آله پس از نقل اين داستان فرمودند: هركه با خدا باشد نجات مىيابد.
+شيخ صدوق (ره) در جواب نوشت: اين روايت حكايت شده است از آنكسىكه خودش از سر مطهّر آن حضرت شنيد كه آياتى چند از سوره كهف را تلاوت مىكند؛ إلّا اينكه اين مطلب از احدى از ائمّه معصومين عليهم السّلام نقل نشده است. معذلك ما آن را انكار نمىنمائيم بلكه راست و درست مىدانيم؛ بعلّت آنكه وقتى ما جائز بدانيم در روز حشر دستها و پاهاى گنهكاران…
… و ستمگران به زبان آيد و تكلّم نمايد همچنانكه قرآن بيان فرموده است:
الْيَوْمَ نَخْتِمُ عَلى أَفْواهِهِمْ وَ تُكَلِّمُنا أَيْدِيهِمْ وَ تَشْهَدُ أَرْجُلُهُمْ بِما كانُوا يَكْسِبُونَ (سوره 36، آيه 65)
همينطور جائز است سر حسين عليه السّلام سخن بگويد و قرآن تلاوت كند. زيرا وى خليفة الله و إمام المسلمين است و از شباب أهل الجنّة و آقا و سرور بهشتيان است،
+و نواده پيغمبر اكرم صلّى الله عليه و آله و پسر وصىّ اوست، و مادرش فاطمه زهراء سيّده نساء عالمين است صلوات الله عليهم أجمعين. بلكه انكار اين مطلب بالمال به انكار قدرت خدا و فضيلت رسول خدا صلّى الله عليه و آله برمىگردد.
+و چقدر شگفت است از كسى كه انكار صدور امثال اين امور را مىنمايد درباره كسى كه ملائكه در مصيبت او گريستند، و در آن رزيّه از آسمان خون چكيد، و گروه جنّ با صداهاى خود نوحهسرائى كردند. و كسى كه منكر اين اخبار و خوارق عادات شود با اينكه صحيح مىباشند، مىتواند منكر جميع شرايع و معجزات صادره از پيامبر و ائمّه عليهم السّلام گردد. بلكه همه ضروريّات دينيّه و دنيويّه را منكر شود؛ چرا كه آنها نيز قويّة السّند و صحيحة الطّرق هستند كه براى ما علم به صحّت مضامينشان حاصل شده است.»
⚪️ نکته های کاربردی آیه :
▫️ انسانها هم وقتى روز موعود را مىبينند خيال مىكنند يك روز و يا پارهاى از يك روز در دنيا مكث كردهاند، و چنانچه از اصحاب كهف سؤال شد” كَمْ لَبِثْتُمْ” و آنها گفتند:” لَبِثْنا يَوْماً أَوْ بَعْضَ يَوْمٍ”
▫️ آيت اصحاب كهف در بين ساير آيات الهى پيشامدى نوظهور و عجيب نيست، بلكه داستانى است كه همه روزه، و تا شب و روزى هست، تكرار مىیگردد.